Kupując pieczywo powinniśmy coraz bardziej świadomie wybierać produkty w sklepach.
W supermarketach coraz częściej możemy znaleźć pieczywo oznaczone jako świeże, które jednak tak naprawdę jest pieczone z mrożonego ciasta. W tym przypadku po sklepie unosi się zapach świeżego chleba się też bułek, jednak kiedy kupimy tego rodzaju chleb okazuje się, że posiada dziwną konsystencję, a już na drugi dzień zaczyna twardnieć. W przeciwieństwie do niego chleb produkowany metodami naturalnymi może przeleżeć w naszym chlebaku przez kilka dni, przy czym nadal będzie nadawał się do spożycia. Chleb z dodatkami sztucznymi może szybko zaatakować pleśń, są to charakterystyczne zielony punkty. Często w supermarketach możemy znaleźć pieczywo marnej jakości, często jest to pieczywo tostowe pakowane, które jeszcze na półce przed terminem przydatności do spożycia zaczyna zielenieć. Z pewnością tego rodzaju pieczywo jest odradzane do spożycia.
Kiedy kupujemy chleb lub bułki, najczęściej są one wykonane z mąki pszennej, jest to rodzaj najczęściej spotykany, można oczywiście kupić także chleb czy też bułki z mąki żytniej.
Dość często spotykane są różnego rodzaju mieszanki mąki żytniej i pszennej, warto oczywiście zwracać uwagę na to, aby pieczywo było wykonane na zakwasie, wówczas odpowiednio wyrasta, ciasto jest puszyste i posiada odpowiednią konsystencję. Jednak wiele piekarni, zwłaszcza dostawców do supermarketów, skraca tą drogę wykorzystując drożdże, różnego rodzaju spulchniacze, które powodują że chleb dobrze wygląda, jednak po przekrojeniu okazuje się, że jest bardzo niskiej jakości. Każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj chleba czy bułek, wiele osób chwali sobie chleb czy też bułki z mąki Graham. Jest to odpowiednia mąka typ 1850, która zawiera dość dużą ilość otrębów, przy czym warto zwrócić uwagę, że zawiera także składniki mineralne, witaminy oraz błonnik. Dlatego też takie pieczywo jest bardzo dobrym pomysłem na codzienne śniadanie. Tego rodzaju pieczywo oferują różne Piekarnie w Poznaniu, znajdziemy w nich duży wybór pieczywa, które wypiekane jest z naturalnego ciasta na zakwasie, możemy zatem liczyć na bardzo smaczne wyroby.