Jeśli w domu na zimę zostawiamy jabłka to na wiosnę niestety wiele z nich do niczego się nie nadaje. Nie jest łatwo przechowywać jabłka, a tym bardziej jest to trudne, jeśli temperatura zimą nie jest niska.
Wtedy jabłka gniją i nic z nich nie będzie. To będzie nasza wielka strata. Firmy, które zajmują się przechowywaniem ogromnych ilości jabłek są na wszystko lepiej przygotowane. Idziemy zimą do sklepu, a tam na półce są dostępne świeże jabłka. Właśnie to są jabłka, które biorą się ze specjalnych przechowalni. Osoby posiadające sady albo same mają przechowalnie albo korzystają z tego, co jest dostępne u innych.
W ten sposób wtedy, kiedy jabłka są bardzo tanie oni ich nie sprzedają. Zimą ceny są o wiele wyższe, dlatego można na tym sporo zarobić. Sukces jest wtedy, kiedy cała partia w chłodni nadaje się do sprzedaży. Czy łatwo jest przechowywać jabłka? Niestety, ale nie jest łatwo. Właściwie to żadne owoce nie są łatwe do przechowania, bo szybko gniją i nadają się do wyrzucenia, a nie do sprzedaży.
Przygotowanie jabłek w chłodni
Jeśli w chłodni jest temperatura poniżej dziesięciu stopni Celsjusza to mamy tydzień na to żeby zebrać jeden gatunek jabłek i je zamknąć. Jeśli jest wyższa temperatura to mamy na to maksymalnie trzy dni. Do chłodni przed zamknięciem stosuje się specjalny preparat, który zabija etylen. Jeśli się tego nie zrobi to trzeba liczyć się z tym, że jabłka zaczną chorować, pojawi się grzyb i nic dobrego nam z tego nie wyjdzie. Wystarczy zakupić specjalny preparat i stosować się do zaleceń producenta. Jest podana tam nie tylko ilość preparatu, ale również ilość potrzebnej wody, która uwolnić substancje. Na wszystkim trzeba się znać i trzeba wiedzieć jak przechowywać jabłka, żeby był z tego najlepszy efekt. Komora jest zamykana i wtedy wiemy, że nasze jabłka są bezpieczne. Po otwarciu komory są ładne i pachnące, co na pewno spodoba się klientom i będzie można na tym sporo zarobić. Nasz plan będzie tym samym w stu procentach zrealizowany i da nam to pełne zadowolenie.