Każdy uwielbia filiżankę dobrej javy, ale kupowanie całej kawy w lokalnej kawiarni może być dość drogie.
Oczywiście alternatywą jest samodzielne warzenie, ale od czego zacząć? Wybór odpowiedniego rodzaju kawy może być trudnym zadaniem, zwłaszcza jeśli dopiero zaczynasz przygodę z domową kawą. Użyj poniższego artykułu jako przewodnika.Najlepsza kawa zwykle pochodzi z prasy do kawy. Kawa rozpuszczalna jest nadmiernie przetworzona i ma okropny smak, podczas gdy kawa pełnoziarnista oferuje najlepszy aromat i smak. Kiedy sam zmielisz go na świeżo, będziesz zdumiony różnicą. Korzystanie z prasy wydobywa też najlepsze nuty!Upewnij się, że robisz kawę w wodzie, której nie będziesz miał problemu z piciem w pojedynkę. Jest to ważne, ponieważ smak wody wpływa na smak kawy. Jeśli mieszkasz w okolicy, w której jakość wody nie jest tak dobra, użyj wody źródlanej do zaparzenia kawy.Parzenie własnej kawy w domu może dać ogromne oszczędności w porównaniu z kosztami codziennego chodzenia do kawiarni. Zainwestuj w dobry kubek podróżny, który nie rozleje się, abyś nie żałował swojej decyzji. Użyj drogiej kawy jako sposobu na zafundowanie sobie, gdy osiągniesz jeden ze swoich celów.Istnieje wiele korzyści zdrowotnych, które odkryto dzięki piciu kawy. Zapraszam do porannej filiżanki bez obaw. Możesz przestawić się na bezkofeinową, jeśli kofeina zawarta w kawie wpływa na inne przyjmowane leki. Zmniejsz lub wyeliminuj śmietankę i cukier, aby zmaksymalizować te korzyści.Jeśli chcesz mieć najlepszą mrożoną kawę, jaką kiedykolwiek piłeś, musisz zaparzyć kawę na zimno.
Jeśli spróbujesz zrobić gorącą kawę na zimno, możesz skończyć z okropnym naparem.
Jeśli zaczniesz parzyć tuż przed snem, na poranne dojazdy wypijesz pyszną mrożoną kawę.Jeśli uwielbiałeś kawę z lodem, spróbuj zaparzania na zimno własnej skoncentrowanej kawy. W Internecie dostępnych jest wiele przepisów; Większość z nich polega na zmieszaniu kilku filiżanek wody z kilkoma uncjami mielonej kawy, pozwalając mieszaninie usiąść na noc. Kiedy fusy są odcedzone, pozostaje gładki, bogaty koncentrat, który można rozcieńczyć mlekiem lub wodą z lodem.Lubisz mocną kawę? Powinieneś spróbować użyć prasy francuskiej zamiast kroplówki. Naciśnięcie kawy oznacza, że więcej oleju znajdzie się w napoju, zamiast zatrzymywać go w filtrze ekspresu do kawy. Przekonasz się, że kawa prasowana ma więcej smaku i zawiera więcej kofeiny.Dobrą wskazówką przy parzeniu kawy jest używanie odpowiedniej wody. Do parzenia kawy nie można po prostu użyć wody. Jeśli używasz brudnej wody z kranu, prawdopodobnie możesz spodziewać się filiżanki kawy o nieprzyjemnym smaku. Dobra woda do użycia powinna zawierać trochę minerałów, które pomogą wydobyć najlepszy smak.Po zakupie kawy ważne jest jej odpowiednie przechowywanie, aby zachowała świeżość. Jeśli będziesz używać kawy w ciągu tygodnia, przechowuj ją w szczelnym plastikowym lub szklanym pojemniku, z dala od bezpośredniego światła słonecznego i ciepła. Jeśli minie więcej niż tydzień, zanim zużyjesz, rozważ umieszczenie kawy w zamrażarce.Jak wspomniano wcześniej w tym artykule, podjęcie decyzji, jaki rodzaj kawy należy kupić, aby zaparzyć w domu, może być nieco przytłaczające. Korzystając z porad zawartych w tym artykule, będziesz mógł podjąć świadomą decyzję, która za każdym razem zaowocuje wspaniałym smakiem kawy.